Do schabowych nie stosuję klasycznej panierki. Wychodzą mniej kaloryczne i zdrowsze

Dodano:
Plastry schabu Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Wiele osób nie wyobraża sobie weekendu bez kotletów schabowych. Choć danie to jest smaczne, nie należy do najzdrowszych. A wszystko przez panierkę, która chłonie dużo tłuszczu. Oto prosty sposób na rozwiązanie tego problemu.

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Często je przyrządzamy, bo są proste i bardzo smaczne. Jedyny ich mankament to fakt, że są smażone w panierce, która chłonie dużo tłuszczu. Przez to kaloryczność potrawy mocno się podnosi i kotlety stają się trudniej strawne. Mam jednak prosty patent na to, by schabowe nie wciągały tak dużo tłuszczu w czasie smażenia. Warto o nim pamiętać.

Prosty sposób na zdrowszą panierkę do schabowych

Moim patentem na zdrowszą panierkę są otręby pszenne. Dlaczego ta panierka jest wartościowsza od tej klasycznej z tartej bułki? Tarta bułka jest robiona z jasnej, pszennej bułki. Zawiera więc głównie czystą skrobię, która stanowi jedynie źródło energii. Otręby to zmielona otoczka ziarna zbóż. Składa się przede wszystkim z nierozpuszczalnego błonnika, który doskonale działa na nasz przewód pokarmowy. Przyspiesza bowiem przemianę materii, ułatwiając przesuwanie się treści pokarmowej. Poza tym otręby dostarczają też dużo witamin z grupy B, a także magnezu, cynku i manganu. Przy okazji same w sobie nie są kaloryczne i nie chłoną tłuszczu.

Jak zrobić kotlety schabowe panierowane w otrębach?

Kotlety schabowe w panierce z otrąb robi się podobnie, jak te z tartą bułką. Wystarczy tylko tartą bułkę zastąpić otrębami. Można też wymieszać oba składniki na przykład w proporcji 1:1. Dzięki temu panierka nie wchłonie tyle tłuszczu co zawsze, a dostarczy też wartościowych składników.

Inne pomysły na smaczną panierkę

Smaczną i zdrowszą od tartej bułki panierkę do kotletów można też zrobić np. ze zmielonych płatków owsianych, z posiekanych orzechów, pestek słonecznika czy tartej bułki grahamki. Składniki te można połączyć z tartą bułką lub zupełnie pominąć ją w składzie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...